Vision kevätterveiset!

Uutiset

Vision kevät täyttyy luontokursseista, yleisöluennoista, yhteiskunnallisesta tutkimuksesta sekä kansainvälisestä kaupunkifestivaalista!


Opinto-ohjaajan terveiset

Kevään aikana Visio on vahvistanut kansainvälistä yhteistyötä. Uutena opintojohtajana minulla on ollut tilaisuus osallistua aikuiskoulutuksen pohjoismaisen kattojärjestön vuosikokoukseen, jossa suunniteltiin muun muassa Pohjoismaiden ministerineuvoston ja eri maiden päättäjiin lähestymistä, jotta vapaan sivistystyön potentiaali nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa tulisi paremmin käyttöön.
Huhtikuussa osallistuin Euroopan poliittisten koulutus- ja tutkimussäätiöiden vuosikokoukseen. Tuo verkosto on toiminut jo joitakin vuosia, mutta on pystynyt nyt vahvistamaan omia resurssejaan, joiden avulla poliittiset säätiöt unionialueella voivat paremmin tehdä keskinäistä yhteistyötä. Verkostossa oli kiinnostusta Suomea ja suomalaista yhteiskuntaa kohtaan ja Visiota pyydettiin selvittämään, olisiko jossain vaiheessa mahdollista järjestää joku sellainen seminaari tai tapahtuma, johon voitaisiin kutsua osallistujia myös näiden eri säätiöiden kautta.
Kevään aikana on myös valmisteltu Visiolle uutta strategiaa, joka varsinaisesti laaditaan loppuvuoden aikana ja otetaan käyttöön ensi vuoden alusta alkaen.
 

Yleisöluennot – Auringosta sähköä mökille

Vapun jälkeen 2.5. alkavat ilmaiset Auringosta sähkö mökille -yleisöluennot! Luennoilla tutustaan aurinkoenergian historiaan, teoriaan, taloudelliseen käyttöön ja käytännön asennukseen ja ylläpitoon niin mökeillä, omakotitalossa tai kerrostaloasunnoissakin. Luentosarjan aikana on myös mahdollisuus päästä tutustumaan voimalaan !
 
Kouluttajana toimii Janne Käpylehto, joka on energia-alan tietokirjailija ja keksijä. Käpylehto on perehtynyt ja luennoinut erityisesti aurinkoenergian monipuolisesta ja käytännön läheisestä toteutuksesta.
Aika ja paikka:
Torstai 2.5. – Rikhardinakadun kirjasto
Maanatai 6.5. – Rikhardinkadun kirjasto
Maanatai 13.5. – Rikhardinkadun kirjasto
Maanantai 20.5. – Rikhardinkadun kirjasto
Maanantai 27.5. Voimala-käynti (sijainti varmistetaan lähempänä)
Yleisöluennot järjestetään aina 18.00-19.30
Osoite: Rikhardinkadun  kirjasto, Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki

Lisätietoa yleisöluennoista saat tästä.
Kevään kurssit

Kevät on jo alkanut luonnon kovalla tohinalla ja kohta on kesäkin luonamme – sitä ennen ehtii kuitenkin vielä osallistua Vision tämän kevään viimeisimmille kursseille nauttimaan ja oppimaan uutta luonnosta kädentaitoja!
Villivihannekset ja yrtit tutuiksi, Helsinki, 22.5.2019 – 23.5.2019

Päivä luonnossa: Mustavuoren luonto ja luolat, 8.6.2019, 11:00 – 14:00

Päivä luonnossa: Ison Vasikkasaaren luonto ja historia, 12.6.2019, 17:30-20:10

Visio on myös lanseerannut uuden Zoom-pohjaisen verkkoympäristön verkkokoulutuksia varten. Nyt verkkokoulutuksiin ja luentoihin osallistuvat voivat paitsi seurata videolähetystä myös osallistua keskusteluun! Pysykää kuulolla tulevia verkkokoulutuksia silmällä pitäen!

Suomen ensimmäinen esittävän taiteen festivaali rantautuu Turkuun 10.-12.05.!

Oletko joskus vieraillut esittävän taiteen festareilla? Nyt siihen on mahdollisuus! Opintokeskus Vision tukema, Turun ensimmäinen fringe-festivaali järjestetään Turun keskustassa 10.-12 toukokuuta. Åbo Svenska Teaterin, Saaristobaarin ja Nuorison taide- ja toimintakeskus Vimman lavoilla nähdään intensiivisen viikonlopun aikana teatteria, sirkusta, miimiä, Stand up-esityksiä, nykytanssia, live-lukua, hydridi-esityksiä, revyytä, maksuttomia ulkoilmaesityksiä kaupunkilaiselle ja paljon, paljon muuta!

Festivaalin 20 esityksen taiteilijoista suurin osa on ammattilaisia, mutta myös tuleville talenteille on annettu mahdollisuus osallistua. Finfringe kuuluu osana pohjoismaiseen Nordic Fringe Networkiin sekä globaalin n. 250 festaria kattavaan World Fringe -organisaatioon. Festivaalin maskotti on HAI sanaleikillä FIN – evä. Toukokuussa ensi-iltansa juhlivassa tapahtumassa on esityksiä Suomesta, Ruotsista, Islannista, Virosta, Venäjältä, Iso-Britanniasta sekä Italiasta. 

Fringe-festivaalien tarina juontaa vuoteen 1947, jolloin 8 teatteriryhmää ilmaantuivat kutsumatta esittämään uuteen Edinburg International Festivaaliin. Siitä kehittyi nimi fringe – reunalla. Kahdeksan ryhmää saivat luvan esiintyä varsinaisen festivaalin ulkopuolella. Nykyään vuosittain elokuussa tapahtuva Edinburg Festival Fringe on maailman suurin esittävän taiteen tapahtuma, jossa on esityksiä ympäri maailmaa. Kaikissa Fringe-festivaaleissa taitelijoiden palkka koostuu myydyistä lipuista ja näin ollen he osallistuvat kiinteästi markkinointiin. 

Vaikka on haastavaa tehdä ympäristöystävällistä festaria, on se Finfringe kaltaisen festivaalin ytimessä. Festivaalin kohderyhmä ovat nuoret, jotka janoavat kestävää kehitystä ja samalla ympäristöystävälliset ratkaisut myös vähentävät tapahtuman kustannuksia. Ekologisina ratkaisuina on toiminut kierrätystekstiileistä tehdyt hupparit, uusiopaperin käyttö painotuotteissa sekä Turun Messukeskuksen kertakäyttöiset seinät uusittiin Hai-promokylteiksi Turun Ammattiopistosäätiössä.
Kaikki tarjottava ruoka ja juoma on Turun lähialueilta sekä kannustamme noin 140:tä esiintyjä ja tukiryhmäjoukkoa käyttämään lauttaa, junaa tai bussia Turkuun. Islantilaiset saivat luvan lentämiseen!

FINFR!NGEn lyhyet esitykset max 1h ovat itsessään ekologisia, suuria lavasteita ei tarvita. Useimmat artistit tuovat lavasteensa matkalaukussa! Lisätietoa tapahtumasta saat festivaalin sivuilta!

Tervetuloa Turkuun 10.-12.05. kokemaan kansainvälinen, avoin ja ekologinen esittävän taiteen kaupunkifestivaali! 

Kotos-hankkeessa kehitettiin uusi malli vapaan sivistystyön lukutaitokoulutukseen

Opintokeskus Visio on ollut mukana kehittämässä uutta lukutaitokoulutuksen mallia vapaalle sivistystyölle. Uudessa mallissa kansanopistot ja opintokeskukset järjestävät yhteistyössä lukutaitokoulutusta, joissa opintokeskukset vastaavat yhteiskunnallisen osallisuuden ja kulttuurituntemuksen teemoihin liittyvästä opetuksesta. Koulutuksen lisäksi hankkeessa laadittiin Arjen kansalaistaitojen -osaamismerkkiperhe, jonka avulla em. taitoja voi koulutuksissa tunnistaa ja tunnustaa.

Visio pilotoi yhteistyökoulutusta vuonna 2018 Heo-kansanopiston ja TSL-opintokeskuksen kanssa ja pilotoinnin satoa on korjattu keväällä 2019. Kokemukset ovat olleet hyviä, joten yhteistyö TSL-opintokeskukset ja HEO-kansanopiston kanssa jatkuu vahvana. Visio on alusta asti painottanut koulutuksen toiminnallisissa osuuksissa etenkin luontoon- ja ympäristöön painottuvia teemoja. Opiskelijaryhmien kanssa on tehty useita retkiä ja tutustuttu pääkaupunkiseudun lähiluontoon. Lisäksi osallistujat ovat tutustuneet järjestöjen toimintaan ja tehneet myös vapaaehtoistyötä. Opintokeskuspäivien ohjaajana on toiminut Heidi Alander.


Uusi koulutusmalli ja osaamismerkit laadittiin yhteistyöhankkeessa (Kotoutumisvalmiuksien tukeminen ja osallistavat opintopolut maahanmuuttajille). Hanketta koordinoivat Suomen kansanopistoyhdistys ja Opintokeskukset, ja sen rahoittajana toimi OKM.
Lisätietoja:
https://www.opintokeskusvisio.fi/kotos-hanke/
https://www.opintokeskusvisio.fi/lukutaitokoulutus-osaamismerkit/

Suunnittelija Meri Tennilä, 044 727 3243


Ajatuspaja Vision kuulumisia ja tutkimuksia

Ajatuspajassa on kevään aikana ollut meneillä kaksi isoa projektia: uuden perusturvamallin kehittäminen ja hiilinielututkimus.

Ajatuspaja Vision tutkija Lukas Korpelainen on kevään mittaan tutkinut Suomen sosiaaliturvajärjestelmän uudistustarpeita ja askelia niiden ratkomiseksi. Helmikuussa Visio avusti Vihreää liittoa perustulomallinsa päivittämisessä osin Vision työn pohjalta. Vision perusturvaselvitys julkaistaan ennen kevään hallitusneuvottelujen alkamista. Lukas osallistuu myös Helsingissä 4.5. Suomen Sosiaalifoorumissa järjestettävään ”Sosiaaliturva tulevan hallituksen ohjelmassa” -paneelikeskusteluun. Riikka Yliluoman tutkimus hiilinieluista julkaistaan alkukesästä, siitä lisää seuraavassa kirjeessä!Ajatuspaja on nyt myös twitterissä! Seuraa ja saa tuoreimmat päivitykset yhteiskunnallisesta keskustelusta: https://twitter.com/AjatuspajaVisio

.

Tuumaustauko: Vihreä Tuuman teemanumero ”Eduskuntavaalit 2019”

Eduskuntavaaleissa Vihreät otti historiallisen voiton ja sai 20 uutta kansanedustajaa. Tuoreessa Vihreän Tuuman eduskuntavaalinumerossa pohditaan muun muassa nuorten äänestämistä ja äänestämättä jättämistä, instagramia vaalityön välineenä ja ilmastovaaleja. Kuulemme myös eduskuntavaaleissa ensi kertaa ehdolla olleen Sameli Sivosen kokemuksia.

Kevään kattavimmassa vaalianalyysissa tilastonikkari Heikki Sairanen kertoo, mihin suuntaan puolueiden kannatukset ovat kehittymässä, miksi vihreässä eduskuntaryhmässä on suuri naisenemmistö ja miltä vihreiden tulevaisuus näyttää.

Lisäksi Tuumassa tutustut muun muassa uuteen Vihreään eduskuntaryhmään, jossa nuoret naiset olivat vaalien voittajia

Eduskuntavaalit 2019 -teemanumeron voit lukea tästä.


Hyvää alkanutta ja aurinkoista kevättä kaikille!
Terveisin,
Mikko, Meri, Leena, Lukas, Riikka ja Anna


Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.