Uskalletaanko sunnuntaina muuttaa Euroopan suuntaa nuorten toiveiden mukaisesti?

Blogi

Katri Ylinen
Ylinen on Vihreiden nuorten järjestö- ja koulutussuunnittelija, sekä Euroopan vihreiden nuorten (FYEG) toinen tasa-arvoinen puheenjohtaja.


Eurovaalien ennakkoäänestys on ohi, ja vain muutaman päivän päässä siintää vaalipäivä: sunnuntaina 26.5. Kasvavan ennakkoäänestysaktiivisuuden trendi on jatkunut Suomessa eduskuntavaaleista myös eurovaaleihin ja ennakkoäänestämässä kävi jopa 21 prosenttia äänioikeutetuista, eli yli 897 000 suomalaista!

Sosiaalisen median aktiivisen keskustelun ja nuorisojärjestöjen jatkuvan kannustuksen nojalla voimme myös odottaa, että näissä eurovaaleissa nousee myös nuorten äänestysaktiivisuus vuoteen 2014 verraten. Sillä nuoria eurovaalit ja Euroopan tulevaisuus kiinnostaa ja se näkyi myös Opintokeskus Vision ja Vihreiden nuorten järjestämässä tapahtumassa Nuorten Eurooppa – Europe of the Youth!

Rakennammeko me Eurooppaa, joka lähtee tosissaan torjumaan ilmastonmuutosta ja edistämään tasa-arvokehitystä, vai olemmeko me kääntämässä kelloja taaksepäin? Onko tulevaisuuden Eurooppa feministinen ja avoin meille jokaiselle?

Nyt käytäviä eurovaaleja värittää vahvasti nuorten ilmastolakkoilijoiden liike, ja heidän onnistunut painostuksensa kunnianhimoisten ilmastotekojen eteen.

Toista sataa nuorta kokoontui pohtimaan näitä suuria kysymyksiä Hämeenlinnaan toukokuun alussa, eurovaalikampanjoiden startatessa ympäri Suomen. Tapahtumaan saapui myös puhujia ympäri Euroopan aina Serbiasta ja Norjaan, ja lisäksi saimme vieraaksemme Euroopan vihreän puolueen komissaari- ja kärkiehdokkaan Ska Kellerin, joka puheessaan muistutti nuoria siitä, kuinka nyt käytävät eurovaalit ovat Unionin historian ehkä tärkeimmät. Aikaikkuna ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi kutistuu vuosi vuodelta, ja nyt jos koskaan tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä ilmastokriisin pysäyttämiseksi.

Nyt käytäviä eurovaaleja värittää vahvasti nuorten ilmastolakkoilijoiden liike, ja heidän onnistunut painostuksensa kunnianhimoisten ilmastotekojen eteen. Suurin osa lakkoilijoista ei ole vielä äänestysikäisiä, ja jälleen äänestysikärajan laskeminen saa vahvaa kannatusta nuorilta. Vaikka eurovaaleissa nuorten ilmastolakkoilijoiden ääni ei pääsekään kuuluviin vaaliuurnilla, nuoret pääsivät Nuorten Eurooppa -tapahtumassa käymään tiukkaa debattia Vihreiden ehdokkaiden kanssa, jotka lupasivat viedä nuorten viestiä eteenpäin aina Euroopan Unionin ytimeen asti.

Sinulle, joka voit suunnata tulevana sunnuntaina vaaliuurnille, on nuorilta yhteinen viesti:

Äänestä. Äänestä puhtaamman luonnon ja veden puolesta. Äänestä vahvan tasa-arvokehityksen puolesta, ja pysäytetään kellojen vetäminen taaksepäin niin naisten, kuin vähemmistöjen oikeuksien kustannuksella. Äänestä sellaisen Euroopan puolesta, joka kuuntelee nuoria ja turvaa heidän tulevaisuutensa. Äänestä.

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.