Saavutettavuus näkövammaiselle verkossa

Blogi

Verkkosivujen saavutettavuudella tarkoitetaan sivujen helppolukuisuutta, ymmärrettävyyttä sekä helppokäyttöisyyttä erilaisilla apuvälineillä ja ruudunlukuohjelmilla.  Tämän blogikirjoituksen näkökulmana on verkkosivujen saavutettavuus näkövammaisen käyttäjän kannalta. Esimerkkinä opintokeskus Vision verkkosivut.

Mitä saavutettavien verkkosivujen käyttö näkövammaisen käyttäjän kohdalla edellyttää?

Näkövammainen henkilö pystyy lukemaan verkkosivuja, jotka ovat tekstimuotoisia ja joita pystyy selaamaan näppäinkomennoilla. Selkeä rakenne ja selkeä kieli ovat välttämättömiä edellytyksiä sivujen luettavuudessa ja käytettävyydessä näkövammaisella käyttäjällä. Vision sivuissa on noudatettu juuri selkeää rakennetta, jossa sivujen päälinkit ovat allekkain ja päälinkkien alla olevat alalinkit taas allekkain. Näin sivujen pääsisällön saa selattua helposti ja lukija saa kätevästi tiedon, mitä sivut sisältävät. Kun sivut ovat tekstimuotoisia/ei-graafisia, näkövammainen käyttäjä pystyy avaamaan haluamansa linkin enter-näppäimellä.

Selkeä rakenne ja selkeä kieli ovat välttämättömiä edellytyksiä sivujen luettavuudessa ja käytettävyydessä näkövammaisella käyttäjällä.

Hiirellä hän ei pysty avaamaan haluamiaan linkkejä, enter-näppäin korvaa hiiren klikkauksen ruudunlukuohjelmalla. Samoin sivun linkkien selaaminen nuolinäppäimellä on näkövammaisen tapa lukea, mitä sivut sisältävät. Vision sivujen kaikki linkit ja alalinkit aukeavat enter-näppäimellä ja sivuja pystyy selaamaan helposti nuolinäppäimellä. Näin käyttäjä pääsee hyvin lukemaan, mitä tietoa linkkien alta löytyy. Luettavuutta selkeyttää linkin avaamisen jälkeen paikannus siitä, missä linkissä on milloinkin. Kun selaa sivua nuolinäppäimellä alaspäin, tulee näkyviin esimerkiksi kohta: Etusivu, jonka alla lukee avatun linkin nimi esim. koulutukset. Sivujen kieli on myös erittäin selkeää. Lukija saa selville ilman visuaalisuutta, mitä sivuilla halutaan viestiä.

Saavutettavien verkkosivujen hyötyjä

Vision verkkosivuja läpikäydessäni esille nousivat asiat, joiden kannalta verkkosivujen on tärkeää olla selkeitä, saavutettavia, helppokäyttöisiä ja ymmärrettäviä kuten Vision sivut ovat. Vision sivut luettuaan lukija saa vastauksen kysymyksiin: Mikä opintokeskus Visio on? Mitä opintokeskuksessa tehdään? Millaista toimintaa siellä on? Mitä mikäkin toiminta konkreettisesti sisältää? Kun näkövammainen lukija saa vastaukset haluamiinsa kysymyksiin, on se merkki hyvin suunnitelluista ja tehdyistä sivuista. Tällöin sivut ovat ei-visuaalisia, kuten Vision sivut ovat.

Otsikkotason luettavuus

Yksi sivujen selaamismuoto linkkien lisäksi on otsikkotasojen selaus. Näkövammainen käyttäjä pääsee haluamaansa otsikkoon h-kirjaimella. Vision sivuilla kunkin linkin otsikkoon pääsee kätevästi h-kirjaimella. Ainoana parannusehdotuksena Visiolle on esimerkiksi kohtien ”koulutus” ja ”julkaisut” otsikoiden nimet. H-kirjaimella selatessa vastaan tulee ensimmäinen koulutuksen tai julkaisun nimi. Tässä lukija joutuu hetken miettimään, missä linkissä ollaan. Esimerkiksi kohdassa ”teemat” nimensä mukainen otsikko erottuu selkeästi ja lukija tietää olevansa haluamansa otsikon kohdalla. Näin suosittelisin muuttamaan myös koulutukset- ja julkaisuvalikot.

Toivoisin Vision jatkavan samaan malliin saavutettavien sivujen ylläpitämisessä ja kehittämisessä, jotta sivut olisivat luettavissa kaikille jatkossakin.

Hakukenttä olisi näkövammaisen käyttäjän kannalta hyvä olla ei-graaffisessa tekstimuodossa. Tietokoneissa olevat ruudunlukuapuohjelmat eivät tunnista graaffista hakukenttää. Kun kenttä on ei-graaffisessa tekstimuodossa, näkövammainen henkilö pystyy kirjoittamaan siihen haluamansa hakusanan. Tämän kohdan suosittelisin muutettavaksi ei-graaffiseksi, sillä kohdasta ei pysty etsimään haluamaansa tietoa, kun hakukenttä ei ole näkövammaisen ruudunlukuohjelmalla näkyvissä lainkaan.

Muutoin Vision sivut ovat erittäin selkeät, helppolukuiset, ymmärrettävät ja saavutettavat näkövammaisen käyttäjän kannalta. Sivujen uudistaminen on kaikin puolin onnistunut hyvin. Mikäli sivuihin tehdään tulevaisuudessa muutoksia, toivoisin Vision jatkavan samaan malliin saavutettavien sivujen ylläpitämisessä ja kehittämisessä, jotta sivut olisivat luettavissa kaikille jatkossakin.

Kirjoittaja: Tuike Merisaari, Opintokeskus Vision kouluttaja ”Esteetön ja saavutettava yhdistys” -koulutuksessa” 29.3.2019

Kurssille pääsee ilmoittautumaan tästä.

Tervetuloa!

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.