Miltä eurooppalainen yhteistyö näyttää esittävän taiteen muodossa?

Blogi

Anna Lundén

Opintokeskus Vision viestinnän suunnittelija

(Kansikuvassa skotlantilainen Latebloomers -ryhmä, joka esitti Finfringe-festivaaleilla fyysistä teatteria.)


Meillä on enemmän mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistyöhön kuin koskaan ennen historian aikana, mutta silti yhteisten päämäärien ja tavoitteiden toteuttaminen vaikuttaa välillä auttamattoman haastavalta. Mistä tämä johtuu? Ihminen on kollektiivinen toimija, jonka yhteisöllisyys ja yhteistyö on pelastanut useasti läpi historian, mutta silti individuaalinen ajattelu on monimutkaistanut esimerkiksi tapamme toimia luonnon monimuotoisuuden, ilmaston, eläinkunnan ja ihmisten itsensä hyväksi. Näitä kysymyksiä ja ajatuksia kysyi esittävän taiteen Finfringe-festivaalissa esiintynyt virolainen näyttelijä Siim Maaten esitykessään ”Mitteinimene” (Non-human).

Meillä on enemmän mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistyöhön kuin koskaan ennen historian aikana.

En ollut rehellisyyden nimissä koskaan aikaisemmin kuullut esittävän taiteen festivaaleista ”fringeistä”, ennen kuin Opintokeskus Visio osallistui tämän kansainvälisen kaupunkifestiivaalin tukemiseen. Fringe-festivaalien tarina juontaa vuoteen 1947, jolloin 8 teatteriryhmää ilmaantuivat kutsumatta esiintymään uuteen Edinburg International Festivaaliin. Siitä kehittyi nimi fringe – reunalla, kun 8 ryhmää sai luvan esiintyä varsinaisen festivaalin ulkopuolella. Nykyään Fringe festivaaleja järjestetään vuodessa yli 250 ympäri maailmaa. Turussa toukokuussa järjestetyssä festivaalissa esiintyjiä oli esimerkiksi Italiasta, Ruotsista, Virosta, Islannista, Venäjältä ja Sveitsistä.

Osallistuin festivaaliin avajaispäivänä ja ehdin jo yhtenä iltana vaikuttumaan, hämmästymään, pohtimaan, liikuttumaan ja nauramaan enemmän kuin olisin osannut edes kuvitella mahdolliseksi. Pelkästään neljässä tunnissa ehdin näkemään virolaista teatteria monologin muodossa, suomalaisen teatteriryhmä Nopean Toiminnan Naiset / Kulttuurivaltakunta osk. feminististä teatteria ”10 kohtausta seksuaalisesta vallankäytöstä – en muista milloin olisin nauranut ja liikuttunut kyyneliin niin paljon saman tunnin aikana – sekä islantilaista stand-up-komiikkaa ”My Voices Have Tourettes”, jossa nostettiin esille mitä hauskimmalla, mutta ennen kaikkea rehellisellä tavalla mielenterveyteen liittyvien haasteiden vaikutusta elämään.

My Voices Have Tourettes

Finfringe-festivaalin ainoa ongelma oli se, että kukaan yksittäinen henkilö ei yksinkertaisesti ehdi näkemään kaikkea tarjottavaa yhden viikonlopun aikana. Kolmen päivän aikana oli mahdollista kokea teatteria, sirkusta, miimiä, Stand up-esityksiä, nykytanssia, live-lukua, hydridi-esityksiä, revyytä ja esitteestä päätellen myös paljon muuta. Mikä kuitenkin paistoi kaiken tämän valtavan tarjonnan ja mieltä avartavan taiteen läpi, oli se valtava kansainvälinen yhteistyö minkä avulla tämä ajatuksia herättävä tapahtuma ollaan saatu toteutettua – on kommunikoitu yli rajojen ja kulttuurierojen, tuettu vastaavia festivaaleja ympäri Eurooppaa ja juuri vapaaehtoiset ovat mahdollistaneet tämän kaltaisten kantaaottavien ja yleisöä yhdistävien tapahtumien toteuttamisen.

10 kohtausta seksuaalisesta vallankäytöstä -esitys huipentui yleisön ja näyttelijöiden yhteiseen mielenosoitukseen.

Opintokeskus Visio jakaa vuosittain kulttuuritukea yhdistysten järjestämiin kulttuuritapahtumiin, -tilaisuuksiin ja -teoksiin, jossa näkyy vihreä arvomaailma ja kaikille kestävän yhteiskunnan rakentaminen. Vuoden 2019 tuen teemana oli Eurooppa, ja Finfringen toteutuksessa korostui eurooppalainen yhteistyö mitä hienoimmalla tavalla. Finfringen työntekijä Kristina Mustonen kuvaili yhteistyön merkitystä seuraavalla tavalla:

”Fringen esitykset muodostavat yhteisön, jossa tuetaan ja autetaan naapuria festivaalin järjestämisessä. Esimerkiksi monet taitelijoista kiertävät esiintymässä eri festivaaleilla ympäri maailmaa, ja juurikin festivaalien tiivis yhteistyö mahdollistaa tämän.”

Teatterin vanha viisaus on jakaa tietoa maailmasta ja haastaa yleisö pohtimaan yhteiskuntaa, sen onnistumisia ja haasteita kollektiivisesti. Finfringen esitykset ja ne tavat, joilla tämä esittävän taiteen festivaali tehtiin mahdolliseksi, osoittivat mitä eurooppalainen yhteistyö ja yhteinen tavoite voi parhaimmillaan tarjota taiteen muodossa.

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.