Kansainvälinen esittävän taiteen festivaali Finfringe saapuu Suomeen!

Blogi

Kristiina Mustonen
Finfringen työntekijä

Mustonen on journalistiikan opiskelija, joka toimii Finfringe-festivaalin viestinnän assistenttina. Mustonen halusi päästä mukaan järjestämään esittävien taiteiden festivaalia, joka on ekologinen ja poikkeaa tavallisista festareista


Millainen on esittävän taiteen festivaali? Miten vapaaehtoisvoimin ja eurooppalaisen yhteistyön avulla järjestetään tapahtuma, joka tarjoaa kaikille jotakin?

Kaksi alle kouluikäistä tyttöä istuu rivitalon olohuoneen sohvalla. Kumpainenkin tärisee jännityksestä. Äidin ottaessa kuvaa, tytöt painavat paperiset Lordi-naamiot kasvoilleen ja keimailevat kameralle. Televisiosta on juuri alkamassa vuosittainen Eurovision laulukilpailu.

Euroopan valtioiden yhteistyö on saanut alkunsa jo ennen Euroopan unionin syntyä. Juurikin esimerkiksi Eurovision laulukilpailu, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1956, on saanut eurooppalaiset työskentelemään yhdessä kulttuurin eteen jo kauan. Kuitenkin Euroopan unionin synnyttyä vuonna 1993, Euroopan unionin valtioiden välinen yhteistyö tiivistyi. Yhteistyö EU:n jäsenvaltioiden välillä jatkuu edelleen, ja kattaa nykyään muun muassa poliittista, hallinnollista, kaupallista ja kulttuurillista yhteistyötä. Euroopan unioni haluaa myös muun muassa suojella yhteistä kulttuuriperintöä sekä tukea taiteita erilaisten hankkeiden avulla. Kun EU edistää kulttuurialan yhteistyötä kansallisten viranomaisten ja kansainvälisten järjestöjen välillä, mahdollistaa tämä kulttuurin tuomista kaikkien ulottuville. Taiteen, luovat alat ja arvot sisällään pitävä kulttuuri on olennainen osa eurooppalaisuutta.

Kun EU edistää kulttuurialan yhteistyötä kansallisten viranomaisten ja kansainvälisten järjestöjen välillä, mahdollistaa tämä kulttuurin tuomista kaikkien ulottuville.

Euroopan unionin valtioissa järjestetäänkin lukuisia tapahtumia ympäri vuoden. Vaikka ulospäin saattaa näyttää, että jokainen valtio hoitaa itse omat tapahtumansa ja asiansa, on usean tapahtuman taustalla ahkera joukko vapaaehtoisia, palkattuja työntekijöitä ja järjestöjen välistä yhteistyötä valtion rajojen ulkopuolelta. Eurooppalaista yhteistyötä tapahtuu siis niin vapaaehtoistoiminnassa, järjestöjen ja organisaatioiden välillä kuin yksilötasollakin.

Toisena esimerkkinä valtioiden yhteistyöstä kulttuurin kentällä ovat maailmanlaajuiseksi levinneet fringe-festivaalit. Fringe-festivaalit ovat esittävän taiteen festivaaleja, joissa korostuvat vapaaehtoisten osuus sekä yhteistyö. Fringe-festivaaleja on jo yli 250 ympäri maailmaa. Fringe on myös yhteisö, jossa muun muassa tuetaan ja autetaan naapuria festivaalin järjestämisessä. Esimerkiksi monet taitelijoista kiertävät esiintymässä eri festivaaleilla ympäri maailmaa, ja juurikin festivaalien tiivis yhteistyö mahdollistaa tämän.

Yhteistyö Euroopan valtioiden välillä yhdessä fringe-yhteisön kanssa mahdollistaa näidenkin festivaalien järjestämisen ja festivaalin kulttuuriperinnön jatkumisen vuodesta toiseen.

Opintokeskus Vision tukemaan, Turussa toukokuussa järjestettävään FINFR!NGE-festivaaliin esiintyjiä on tulossa esimerkiksi Italiasta, Ruotsista, Virosta, Islannista, Venäjältä ja Sveitsistä. FINFR!NGE-festivaali kuuluu Nordic Fringe Networkiin, johon kuuluvat pohjoismaiset festivaalit tekevät paljon yhteistyötä. FINFR!NGEn järjestäjien ydintiimissä on myös irlantilainen vapaaehtoinen, joka auttaa meitä muun muassa tekniikkapuolella. Koko FINFR!NGE-festivaalin taiteellinen johtaja Sami Rannila on ollut vapaaehtoisena Yhdysvaltojen fringeillä, ja hakenut esimerkiksi sieltä inspiraatiota ja apua FINFR!NGEn järjestämiseen. Yhteistyö Euroopan valtioiden välillä yhdessä fringe-yhteisön kanssa mahdollistaa näidenkin festivaalien järjestämisen ja festivaalin kulttuuriperinnön jatkumisen vuodesta toiseen.

Fringe-festivaalit ja Eurovision laulukilpailu ovat ainoastaan muutamia esimerkkejä yhteistyöstä kulttuuritoiminnassa. EU mahdollistaa toiminnallaan kulttuuritapahtumia, -tempauksia, -tilaisuuksia, -palkintoja ja paljon muuta. Euroopan valtioista jokainen on erilainen, jokaisella on oma kulttuuri ja omat tapahtumat, mutta yhteistyöllä voimme kasvattaa eurooppalaisten kulttuuritietoisuutta, saada aikaan ihmeellisiä tapahtumia, luoda ainutlaatuisia kokemuksia ja tiiviimpää yhteistyötä valtioiden välille.

FINFR!NGE-festivaali järjestetään Turussa 10.-12.05. Lisää tietoa festivaalista ja sen ohjelmasta saat täältä.

Rakkaudesta -esityksen blogitekstin pystyt lukemaan tästä.

The Sensemaker -esityksen blogitekstin pystyt lukemaan tästä.

Tervetuloa osallistumaan tämän kevään värikkäimpään ja viihdyttävimpään tapahtumaan! 🌱


Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.